Terugblik 2010
Er is heel veel gebeurd op de financiële markten maar per saldo veranderde er maar weinig en je zou het een overgangsjaar kunnen noemen na de drie turbulente jaren ervoor.
Op de erg volatiele financiële markten in 2010 vonden wij het heel moeilijk om de risico’s en kansen goed te kunnen inschatten, mede door het feit dat wij deze economische omstandigheden ook nog nooit hebben meegemaakt. Wij konden ons ook niet aan de indruk onttrekken dat de politieke en financiële autoriteiten hetzelfde probleem hadden en het oplossen van de ernstige economische crisis maar voor zich uit hebben geschoven onder het motto, komt tijd komt raad.
Voornamelijk door het niet daadkrachtig optreden van deze autoriteiten is onze verwachting van een forse correctie op aandelen, obligaties en vastgoed (nog) niet uitgekomen. Daarentegen hebben we de door de beursanalisten, economen en beleggers verwachte bovengemiddelde beleggingsresultaten ook niet kunnen ontdekken.
Eind december hebben de aandelenkoersen op de valreep nog een krachtig herstel laten zien bij lage omzetten, waardoor er per saldo een positief rendement op de borden stond van 5,7% voor de AEX en de aanzienlijke koersdalingen gedurende het jaar werden hierdoor weggewerkt.
De obligatiebeleggers hebben forse koersschommelingen moeten ondergaan op de verschillende obligatiedeelmarkten. De bedrijfsobligatiehouders hebben sinds lange tijd weer te maken gehad met het ‘afstempelen’ van met name bancaire obligaties en tevens forse koersdalingen van de zogenaamde achtergestelde perpetuele obligaties moeten incasseren. De beleggers in Staatsleningen van de Zuid Europese landen hebben forse koersdalingen moeten incasseren, met name de banken en pensioenfondsen werden hierdoor getroffen. Maar ook de obligatiebeleggers die gevlucht waren naar AAA Staatsleningen werden in december verrast door een forse rentestijging in een korte periode waardoor de aantrekkelijke koerswinsten grotendeels waren verdwenen en de beleggers die in september waren ingestapt werden op een aanzienlijk verlies gezet.
De beleggers in vastgoed met beursnotering …